Site preloader
Οπτικά Ζαμάνος

#ΜΕΝΟΥΜΕ_ΣΠΙΤΙ: «ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΜΕ» ΣΤΟ ΚΑΝΤΟΡΕ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΓΥΑΛΙΩΝ

Τώρα που όλοι μένουμε σπίτι είναι ευκαιρία να «ταξιδέψουμε» μαζί στο Μουσείο Οπτικών που βρίσκεται στο Καντόρε της Ιταλίας. Η επίσκεψή μας πραγματοποιήθηκε πριν λίγους μήνες μετά από πρόσκληση της εταιρείας Look ( https://lookocchiali.it/?lang=en ).

Το Μουσείο Οπτικών – Museo dell’ Occhiale

  • Ιδρύθηκε το 1996
  • Παρουσιάζει με χρονολογική σειρά την εξέλιξη στον κλάδο
  • Έχει μοναδικές συλλογές γυαλιών από όλο τον κόσμο

Τα πρώτα γυαλιά

Παρόλο που η ακριβής ημερομηνία δεν είναι σίγουρη, γενικά συμφωνήθηκε ότι το πρώτο ζευγάρι διορθωτικών γυαλιών(corrective eyeglasses) ανακαλύφθηκε στην Ιταλία μεταξύ της χρονικής περιόδου 1268 και 1300μ.Χ. . Τα γυαλιά αυτά ήταν ,ουσιαστικά, δυο μεγεθυντικοί φακοί που συνδέονταν με μια μεταλλική κατασκευή, για να ακουμπάνε στη μύτη.

Οι πρώτες απεικονίσεις στις οποίες φαίνεται να φοράει κάποιος αυτά τα γυαλιά, είναι σε μια σειρά από έργα ζωγραφικής του Tommaso da Modena στα μέσα του 14ου αιώνα. Τα έργα αυτά δείχνουν μοναχούς που χρησιμοποιούν αυτά τα πρώτα γυαλιά τύπου “pinch-nose” για να διαβάζουν και να αντιγράφουν χειρόγραφα.

 

Σημαντικές ανακαλύψεις

Μια σημαντική ανακάλυψη ήρθε στις αρχές του 16ου αιώνα, όταν δημιουργήθηκαν γυαλιά για την διόρθωση μακρινής και κοντινής όρασης. Ωστόσο, όλες αυτές οι πρώτες εκδόσεις των γυαλιών αντιμετώπιζαν ένα μεγάλο πρόβλημαδεν μπορούσαν να σταθούν στο πρόσωπο.

Για να λύσουν αυτό το πρόβλημα ακολούθησαν διάφορες απόπειρες μέχρι να καταλήξουν να έχουν τη μορφή που όλοι ξέρουμε σήμερα, να έχουν δηλαδή βραχίονες. Αρχικά Ισπανοί κατασκευαστές έδεσαν κορδέλες από μετάξι στους φακούς οι οποίοι δένονταν στα αυτιά του χρήστη. Αργότερα οι Κινέζοι πρόσθεσαν βαρίδια στην άκρη της κορδέλας για να παραμένουν στο αυτί. Στη συνέχεια ένας οπτικός από το Λονδίνο, ο Edward Scarlett, το 1730 δημιούργησε με δύο άκαμπτους ράβδους που συνδέονται με τους φακούς και στηρίζονται στα αυτιά, την αρχή για τους σύγχρονους βραχίονες. Είκοσι δύο χρόνια αργότερα ο σχεδιαστής γυαλιών James Ayscough ήρθε να ολοκληρώσεις τις προσπάθειες αυτές, προσθέτοντας μεντεσέδες για να τους επιτρέψει να διπλώσουν.

Μια πολύ μεγάλη ανακάλυψη ήταν τα διπλοεστιακά γυαλιά, που επέτρεπαν στο χρήστη να βλέπει μακριά και κοντά, η οποία έγινε από τον Ben Franklin.
Η επόμενη σημαντική ημερομηνία στην ιστορία των γυαλιών ήταν το 1825, όταν ο αστρονόμος George Airy δημιούργησε φακούς που διόρθωναν τον αστιγματισμό.

Τα γυαλιά γίνονται το πιο απαραίτητο αξεσουάρ των διασήμων!

Από τις αρχές του 20ού αιώνα τα γυαλιά ξεκίνησαν να έχουν τεράστια δημοτικότητα και να προσδίδουν στυλ, γιατί τα φορούσαν φυσικά… κινηματογραφικά αστέρια!
Επίσης οι ανάγκες των πιλότων του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου για γυαλιά ηλίου οδήγησε στο δημοφιλές στυλ “τα γυαλιά του πιλώτου”. Ταυτόχρονα για τις γυναίκες τα γυαλιά σε σχήμα cat-eye ήταν η απόλυτη θηλυκή δήλωση!

Στα τέλη του 1960 έκαναν την εμφάνισή τους και οι φακοί που αλλάζουν χρώμα με το φως του ήλιου. Στην αρχή ονομάζονταν Photo-Grey γιατί ήταν το μόνο χρώμα που υπήρχε τότε.

Άλλες φωτογραφίες από το Μουσείο Οπτικών

 

 

Λίγες φωτογραφίες από το όμορφο Καντόρε

Ελπίζουμε να «ταξιδέψατε» μαζί μας σε αυτή την μοναδική επίσκεψη που είχαμε και σας προτείνουμε εάν βρεθείτε κάποια στιγμή στο Καντόρε της Ιταλίας, να μην χάσετε αυτή την όμορφη εμπειρία! 
http://www.museodellocchiale.it

Πηγές & Φωτογραφίες: Οπτικά Ζαμάνος, Μουσείο Οπτικών,https://www.zennioptical.com/blog/history-eyeglasses/